Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδέες για part-time εργασία


      Σήμερα έχει γίνει αρκετά δύσκολο να βρεις δουλειά, ειδικά αν είσαι νέος στην αγορά εργασίας. Μια part-time εργασία μπορεί να σου φέρει αρκετά λεφτά αν τη δεις σοβαρά – είτε ως το κύριο σου εισόδημα, είτε ως κάτι συμπληρωματικό. Πολλές από τις δουλειές που παρουσιάζονται πιο κάτω, σε κάνουν στην ουσία εργοδότη του εαυτού σου – στο κάτω κάτω, γιατί να περιμένεις κάποιον άλλο να σε πληρώνει, αφού μπορείς ο ίδιος να κερδίσεις κάποια λεφτά, τα οποία να είναι αποκλειστικά δικά σου; Πιο κάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.

Φροντιστήρια: Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν όμως και πολλοί μαθητές οι οποίοι θέλουν βοήθεια. Κάπου εκεί έξω είναι και οι δικοί σου. Αρκεί να προσφέρεις λογικές τιμές και να πιστεύεις στις ικανότητες σου. Επίσης, εκτός από αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, μπορείς να προσφέρεις και κάποιες πιο πρακτικές γνώσεις, για παράδειγμα μαθήματα αγγειοπλαστικής, ή πλεξίματος, ή γλυπτικής. Ιδέες υπάρχουν άπειρες.

Πανεπιστημιακές εργασίες/ μεταφράσεις/ δακτυλογραφήσεις: όταν μπορείς να κάνεις κάτι απ’ αυτά καλά, γιατί να μην το δεις και ως κάτι που μπορεί να σου φέρει κάποια χρήματα;

Ψάξε για part-time ευκαιρίες εργοδότησης του πανεπιστημίου σου: μπορεί να είναι στα εργαστήρια υπολογιστών, στη βιβλιοθήκη, ερευνητικά projects που θα σου αναθέσει ο καθηγητής σου.

Εταιρείες που διενεργούν τηλεφωνικές έρευνες: δεν ξέρω πού ακριβώς μπορείς να ψάξεις γι’ αυτό, όμως έχω ακούσει αρκετά άτομα να μιλούν για τέτοιες ευκαιρίες και τα λεφτά ήταν σχετικά καλά.

Σερβιτόρος: Είναι κάτι που στην Κύπρο ίσως το έχουμε υποτιμήσει – κακώς. Σε άλλες χώρες είναι μια πολύ δημοφιλής part-time εργασία. Αν ο χώρος είναι αξιοπρεπής και σου ταιριάζει, για ποιο λόγο να μην το κάνεις; Ξέρεις πόσα θα βγάλεις από τα tips;

Υπάλληλος σε βενζινάδικο: δεν ξέρω πόσα πληρώνουν. Αλλά σου ξαναθυμίζω τα tips.

Babysitting: Κλασική επιλογή για κοπέλες, και πολύ καλή μάλιστα. Κάνε μια μικρή έρευνα στον κύκλο σου για να μάθεις χρεώσεις, ώστε να είσαι ανταγωνιστική. Να θυμάσαι όμως ότι θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ υπεύθυνη και διατεθειμένη να θυσιάσεις κάποιες ώρες εξόδου.

Pet-sitting: Και τα ζώα θέλουν φροντίδα! Βέβαια αυτή η επιλογή είναι πιο προσφιλής σε περίοδο διακοπών, όταν οι περισσότεροι λείπουν αρκετό καιρό. Όμως είναι καλό να την έχεις υπ’ όψιν.

Κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων: Ναι το ξέρω ότι υπάρχουν πλέον παντού κοπέλες που ασχολούνται με αυτό. Όμως όλες δουλεύουν. Αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει, θα κρατήσεις και τον κόσμο που θα έρθει κοντά σου. Γίνε πρωτότυπη, ψάξε για παράξενα σχέδια στο internet, παράγγειλε online τα υλικά σου. Δώσε σημασία στην ποιότητα των υλικών, αλλά πάντα σε σχέση με την τιμή. Είναι βασικό να είναι ευχαριστημένες οι πελάτισσες σου για να ξανάρθουν. Άκουσε τις, σημείωσε τι τους αρέσει, δούλεψε πάνω σε τέτοια σχέδια.

Ενασχόληση με εταιρείες καλλυντικών/ αρωμάτων: υπάρχουν πολλές εταιρείες που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω του δικτυακού marketing, δηλαδή μέσω αντιπροσώπων, αντί να κάνουν τοποθέτηση σε μαγαζιά. Αν ασχοληθείς σοβαρά μπορείς να βγάλεις λεφτά – άσε που θα παίρνεις για πάντα τα καλλυντικά σου και τα δώρα σου σε πιο οικονομικές τιμές. Και όλες οι κοπέλες ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό :) Αν σε ενδιαφέρει, στείλε μου ένα mail να σου συστήσω μια που ξέρω εγώ. Την καλύτερη :)

Αξιοποίησε το ταλέντο σου σε πλέξιμο/ κέντημα/ ράψιμο: Μην γελάς, ξέρω κοπέλες που έστησαν μια μικρή επιχείρηση με αυτό. Μπορείς να τις ψάξεις και στο facebook για να δεις τη δουλειά τους. Είναι οι Finger Tips. Τώρα διοργανώνουν και μαθήματα.

Γίνε ο μικρός ζαχαροπλάστης: Αν σου αρέσει η ζαχαροπλαστική, γιατί να μην ασχοληθείς με αυτό; Κι άλλοι το έκαναν επιχείρηση. Ψάξε στο facebook το «Ζάχαρη και Χρώμα» για να δεις τη δουλειά τους.

Ασχολήσου με τα βαφτιστικά: Είναι η νέα μόδα – μετά τα χειροποίητα κοσμήματα. Ουσιαστικά είναι δημιουργίες από παιδικά ρουχαλάκια, πανάκια, γλυκά, κορδελίτσες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, σε διάφορα σχήματα. Μπορεί να ‘ναι μια παιδική τούρτα, ένα τρενάκι, ένα λουλούδι. Ψάξε το “Poly Baby Diaper Cakes” στο facebook για να πάρεις μια ιδέα.

Γίνε clown/ ασχολήσου με facepainting: ποτέ δε θα σταματήσουν τα παιδικά πάρτυ να ζητούν clown και facepainting! Και πληρώνουν καλά.


Με ό,τι κι αν αποφασίσεις να ασχοληθείς, σου έχω μερικές συμβουλές:

Μοιράσου το με τον κύκλο σου – ειδικά αν περιλαμβάνει κάτι το οποίο πρέπει να πουλήσεις. Κάνε μια παρουσίαση στο σπίτι σου, δείξε τη δουλειά σου, δημιούργησε ένα group στο facebook – όλοι το κάνουν πλέον. Δεν έχεις τίποτα να ντραπείς – ούτε κλέβεις κανέναν, ούτε υποχρεώνεις κάποιον να αγοράσει, αν δεν το θέλει.

Προσπάθησε να ασχοληθείς με μόνο 2 ή 3 από τα πιο πάνω. Μην τα κάνεις όλα μαζί, γιατί στο τέλος δεν θα κάνεις κανένα καλά. Είναι καλύτερα να σε μάθει ο κόσμος, να σε ταυτίσει με αυτό που κάνεις. Ξέρω προσωπικά την κοπέλα του “Poly Baby Diaper Cakes” και πλέον, όποτε σκέφτομαι το όνομα της, το ταυτίζω με την επιχείρηση της.

Παρουσίασε τη δουλειά σου. Μπορεί να είναι στο σπίτι σου, μπορεί να ‘ναι στη θάλασσα, μπορεί να ‘ναι στο χωριό. Η πρωτοτυπία είναι ευπρόσδεκτη. Το καλοκαίρι είχα πάρει μια πρόσκληση για επίδειξη μόδας μιας μπουτίκ στο σχολείο του χωριού μου. Καταπληκτική ιδέα.

Μην βαριέσαι. Εννοείται ότι θα κουραστείς, ότι θα χάσεις ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου. Κανένας δεν έβγαλε λεφτά με το να κάθεται στην πολυθρόνα. Ψάξε το λίγο, διάβασε για το θέμα σου, ρώτα κάποιους πιο ειδικούς, πάρε γνώμες, άκου τους πελάτες σου – ή τους πιθανούς πελάτες σου. Ο καλύτερος δάσκαλος του εαυτού σου είσαι εσύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου